Marke Mallem Dag

IMG_20170311_094527
Wandelen door Marke Mallem

Zaterdagmiddag 16 september is de Marke Mallem Dag. Die dag laat Marke Mallem zien wat er de afgelopen jaren allemaal is veranderd op en rond de 40 hectare aan oevers en percelen van de Berkel bij Eibergen. En er is veel gebeurd! Een aantal deskundige sprekers zal op markante plekken in het gebied iets vertellen over de historie en ontwikkelingen. Of over dat wat er nog staat te gebeuren tussen de stuw ter hoogte van het Muldershuis en de brug in de Stokkersweg in de nabije toekomst. Maar Marke Mallem hoort die dag ook graag van ondernemers, eigenaren, bewoners en gebruikers van het gebied of zij nog ideeën en suggesties hebben. Hoe de belevings- en natuurwaarde van het gebied nog verder verbeterd kan worden.

De Marke Mallem Dag begint om 13.00 in de fraai gerenoveerde Kastanjefabriek aan de Haaksbergseweg 16 te Eibergen. Vandaaruit wandelt men onder leiding van bestuursleden van de Marke Mallem groepsgewijs langs de Markestenen. Streekhistoricus Bert Smeenk vertelt over de historie van de joodse begraafplaats. Bij de voetgangersbrug worden de plannen rond de Berkelbeach aldaar verduidelijkt. En iemand van Noaber 18 zal bij de Stokkersweg een beeld schetsen van de toekomstige situatie ter plekke, met de nieuwe brug over de N18 en de erachter gelegen ‘Spiral Hill’. Tussen “erve Vunderink” en het Vogelbroedgebied bij de Stokkersweg pendelt de trein Bello. U kunt hierin op uw gemak over de nieuwe verbindingsweg de werken aan de nieuwe N18 bekijken.

De afgelopen jaren is de Marke veranderd. De verbinding tussen het centrum van Eibergen en de Mallumsche Molen en het Muldershuis is sterk verbeterd met de komst van de voetgangersbrug en de onderdoorgang bij de N18. Een nieuwe schaapskooi geeft onderdak aan de schapen die worden ingezet voor beheer van het retentiegebied. Bij de Stokkersweg is een vogelbroedgebied ontstaan. Dat is allemaal niet vanzelf gegaan. Bij het gebiedsbeheer zijn bewoners en gebruikers nauw betrokken. Markestenen met infoborden geven een beeld van het verleden van het gebied.
Marke Mallem wil naast een evaluatie van de periode vanaf 2010 ook met bewoners vooruit kijken en inventariseren welke nieuwe doelen gesteld kunnen worden en hoe de burgerparticipatie kan worden versterkt.

Zaterdag wordt in het gebied gewandeld aan de hand van de nieuw ontwikkelde Markestenenroute. Deze wandelroute langs de Berkel verbindt alle vijf Markestenen. Deze wandelkaart, met informatie over de meest markante punten, biedt Marke Mallem gratis aan alle inwoners aan.

Deelnemers worden verzocht als het even kan met de fiets te komen. Het programma begint om 13.00 in de Kastanjefabriek en zal daar ook gezamenlijk eindigen om 16.00 uur.