Hennie Alferinkbrug

Onthulde bord (Foto Rob Stevens)

Eibergen heeft sinds vorige week over de oude Berkeltak naast het openluchttheater een (ophaal)brug die is vernoemd naar een van de Berkelschippers van het eerste uur: Hennie Alferink. Dinsdag onthulden, in aanwezigheid van een honderdtal bezoekers, Alferink samen met zijn vrouw en burgemeester Joost van Oostrum het bord met opschrift ‘Hennie Alferink brug’. Naast de ophaalbrug bij het haventje op de Maat in Eibergen.

De voorzitter van de Eibergse Schippergroep, Ben Bannink, memoreerde voor de ophaalbrug waarom de Eibergse Schippersgroep de voordracht tot vernoeming gepast vond. Ben Bannink: “Hennie heeft veel betekend voor de toeristische Berkelvaart. Hij is twaalf en een half  jaar voorzitter geweest van de Eibergse Schippersgroep en heeft  veel initiatieven ontplooid om de Berkelvaart tot ontwikkeling te brengen. Er kwam een eigen zomp voor Eibergen met ’t Vonder als botenhuis annex informatiecentrum en als officiële huwelijkslocatie. Diverse aanlegsteigers werden aangelegd en de Oude Berkeltak werd door getrokken. Hennie is vanaf het begin namens de Eibergse schippersgroep lid van het bestuur van Stichting de Berkelzomp, bouwpastoor van de botenhuizen in Eibergen en Lochem en mede initiatiefnemer en uitvoerend lid van de Stichting Mallem. Hij heeft dit verdiend.”

Hennie zelf zei dat hij zeer verrast was toen hij voor het eerst van de aankomende plechtigheid hoorde. Zijn reactie was geweest: “Jemig, ik krijg een brug.” “Maar”, zei hij tot de schippers onder de aanwezige toehoorders. “Die brug krijg je niet alleen. Toen ik dertien jaar geleden stopte met werken dacht ik: En wat nu? Mijn antwoord, ik ga wat doen met Eibergse jongens! We gaan schipperen! Er is sindsdien veel gebeurd. Maar het is echt niet alleen mijn brug, het is ook jullie brug. En nu gaan samen we naar Café De Klok. We gaan daar de brug ‘onder water zetten’.”